GLOBAL GAP
System dobrych praktyk rolniczych, produkcyjnych i higienicznych skierowany dla indywidualnych i zbiorowych producentów ułatwia producentom dostęp do najbardziej efektywnych kanałów zbytu produktów, jakimi są duże sieci handlowe.Jednym z głównych celów standardu jest ograniczenie do niezbędnego minimum stosowania nawozów i środków ochrony aby przez to ograniczyć niekorzystny wpływ rolnictwa na środowisko, a także zapewnić jak dłuższe użytkowanie terenów rolniczych.
Global G.A.P. - Good Agricultural Practice - jest dobrowolnym standardem międzynarodowym, w skład którego wchodzą m.in.:
- GLOBAL G.A.P. Łańcuch Dostaw (ang. GLOBAL G.A.P. CoC „Chain of Custody”),
- Zintegrowane Zapewnienie Bezpieczeństwa i Jakości w Gospodarstwie (ang. GLOBAL G.A.P. IFA),
- Ocena ryzyka dotycząca praktyk społecznych (ang. GRASP).
Opcja 1 – pojedynczy producent z opcjonalnym systemem zarządzania jakością lub bez niego,
Opcja 2 – wielu producentów z obowiązkowym systemem zarządzania jakością QMS.
Zakres: warzywa i owoce, kwiaty i rośliny ozdobne, rośliny zbierane mechanicznie, materiał rozmnożeniowy.